23 Eylül 2012 Pazar

Kadavralar ve Tıp Eğitimi


Kadavralar ve Tıp Eğitimi

Tıp eğitiminde kadavralar üzerinde çalışmak caiz midir?
Her şeyden evvel, insanın canlısı kadar ölüsünün de muhterem olduğu bilinmeli ve mesele bu zaviyeden değerlendirilmelidir.. değerlendirilmeli ve meselenin ciddiyeti kat'iyen göz ardı edilmemelidir.
Ayrıca, günümüzde ilim ve teknolojinin ulaşmış olduğu seviye itibariyle, insan bedeninin çok güzel plastik taklitleri yapılabilmektedir. Bunlarla eğitim çalışmaları sürdürülebilecekse, evvelâ bu yol denenmelidir. Eğer her şeye rağmen kadavra üzerinde çalışma zarureti varsa, ancak o zaman bu yöne gidilmelidir. Tabii her şeyden evvel ve sonra yine de, insanın muhteremliği esasının zedelenmemesine aşırı özen gösterilmelidir. Meselâ, cesetler üzerinde tahribat yapılmaması ve yaparken de beş-on kişinin aynı kadavra üzerinde çalışmasının temini gibi hususlara dikkat edilmelidir.
Bu mevzûda kadavranın şahsiyeti hiç önemli değildir. Yani anarşist, katil vs. gibi şahısların cesetleri üzerinde istenildiği gibi tasarruf yapılabilir denemez. Zira onlar da insandır. Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) bir Yahudi'nin cenazesine ayağa kalkınca etrafındakiler, 'O, bir Yahudi'dir, Ya Rasûlallah!' demişlerdi. Buna karşılık Efendimiz, 'O da bir insandır' karşılığını vermişti.
Evet, her şeye rağmen insan, muhterem bir varlıktır, canlısı kadar ölüsüne de değer verilmelidir.


Fasıldan Fasıla 1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder